Norske Noorwegen Reizen - HOMEHurtigruten Nederland - HOME

15 daagse groepsreis op basis van volpension

Klik voor een grotere foto

Magisch hoogland van IJsland

Tijdens deze unieke groepsreis maakt u uitgebreid kennis met de overweldigende, pure en ruige natuur van het hoogland van IJsland. Nadat u geland bent op IJsland reist u via Reykjavik per 4x4-bus naar Þórsmörk. Hier maakt u kennis met onvoorstelbare landschappen. Via de desolate steenwoestijnen van de Sprengisandur reist u naar het ongeëvenaarde geothermische gebied rond Myvatn. U reist vervolgens via de vulkaan Askja naar het in het noorden gelegen stadje Akureyri. Over de Kjölur route, met bezoek aan het magnifieke Kerlingarfjöll, bereikt u de natuurfenomenen Geysir en Gullfoss waarna u uw reis afsluit in het hippe en trendy Reykjavik. U beleeft een rondreis boordevol natuur en avontuur. U maakt fantastische wandelingen en kunt deelnemen aan bijzondere excursies zoals walvissen spotten. Overnachten doet u in reeds opgebouwde tentenkampen, met uitzondering van uw overnachting bij de Askja, daar bouwt u zelf uw tent op. De privé kok zorgt voor heerlijke maaltijden.

Accommodatie | Programma | Prijzen | Excursies

Klik voor een grotere foto
Reisroute onder voorbehoud van weersomstandigheden

 

Reeds opgebouwde tentenkampen

Gedurende deze reis slaapt u 13 nachten in reeds opgebouwde tweepersoonstenten op indeling. Deze tent deelt u met een reisgenoot. U slaapt op een comfort matras. Tegen een toeslag van € 100,= p.p. kunt u een tent voor alleengebruik reserveren. In verband met de soms harde wind zet u tijdens uw overnachting bij de vulkaan Askja uw tent zelf op en slaapt u op een dunner matje. In het tentenkamp is een keuken-/verblijfstent aanwezig (m.u.v. Askja). In de tentenkampen is een kok aanwezig. Iedere morgen is het ontbijt verzorgd en tijdens het ontbijt stelt u uw eigen lunchpakket samen. De kok zorgt iedere avond voor het diner (dag 2 t/m dag 14). Op dag 1 dient u zelf zorg te dragen voor de warme maaltijd.

Klik voor een grotere foto

Reisprogramma: van dag tot dag

Dag 1: Velkomin til Íslands, welkom op IJsland!

Vanaf Nederland vliegt u rechtstreeks naar het internationale vliegveld Keflavik waar u de shuttle transfer door de lavavelden naar de camping van Reykjavik neemt. De hippe en trendy stad is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld en de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa. Op deze eerste dag maakt u kennis met de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Uw eerste avond op IJsland is bijzonder, de middernachtzon maakt de dagen eindeloos.

Rijafstand: vliegveld Keflavik - Reykjavik ca. 50 km | 50 min. rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 2: Op naar Þórsmörk

U verlaat Reykjavik en rijdt door gevarieerde landschappen richting Þórsmörk. Onderweg stopt u bij de fraaie waterval Seljalandsfoss. Er loopt een pad achter de waterval langs die u kunt bewandelen. Hierna volgt een weg die alleen voor 4WD-voertuigen geschikt is. De route loopt door talloze rivieren en stroompjes. Onderweg maakt u een wandeling door de Stakkholtsgjá, een kloof met stijl oprijzende wanden. Uw eindbestemming vandaag is Þórsmörk. Hier verblijft u twee nachten in een door drie gletsjers omzoomd gebied met vele beschutte dalen, smalle diepe kloven, klippen, grillige tufsteenformaties, kristalheldere stroompjes en kolkende gletsjerrivieren.

Rijafstand: Reykjavik - Þórsmörk ca. 155 km | 2.30 u. rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 3: Het wandelparadijs Þórsmörk

Vandaag maakt u een spectaculaire wandeling door de omgeving naar de uitlopers van de Eyjaflallajökull. Een uitbarsting van deze vulkaan onder de gletsjer zorgde er in 2010 voor dat het vliegverkeer in grote delen van Europa dagen lang werd stilgelegd. De wandeling gaat door bergachtig terrein tot aan de hele smalle bergkam Heljarkambur, "Kam des doods".

Klik voor een grotere foto

Dag 4: Naar de vulkaan Hekla

U neemt afscheid van Þórsmörk en rijdt door het prachtige hoogland naar Leirubakki, gelegen aan de uitlopers van de beruchte 1.491 meter hoge vulkaan Hekla. Hier verblijft u de komende twee nachten op de plaatselijke camping. Vandaag staat in het teken van het bezoeken van een aantal geweldige watervallen waaronder Hjálparfoss, Gjáin en Háifoss. Bij de watervallen maakt u korte wandelingen. De bus wordt weer op de proef gesteld want een groot gedeelte van de rit vandaag is alleen geschikt voor 4WD-voertuigen. 's Avonds na de heerlijke diner kunt u nog een wandeling maken in de omgeving van Leirubakki.

Rijafstand: Þórsmörk - Hjálparfoss - Gjáin - Háifoss - Leirubakki ca. 200 km | 3.30 u. rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 5: Fascinerend Landmannalaugar

Vanuit Leirubakki onderneemt u vandaag een dagtocht naar de gekleurde bergen van Landmannalaugar. Een prachtige 4WD-track brengt u er. In het natuurspektakel van Landmannalaugar neemt u deel aan een geweldige 3 tot 4 uur durende wandeling op de Brennisteinsaldá of de Bláhnukur. U wandelt door een decor van grillige lavaformaties van het lavaveld Laugahraun en de omringende geel, rood, bruin en grijsgroen gekleurde ryolietbergen. Vergeet niet een foto van uzelf te laten maken als u in het warme water van de beek in Landmannalaugar ligt te genieten! Op de terugweg zult u zich verbazen over de rode tinten van de explosiekrater Ljótipollur.

Rijafstand: Leirubakki - Landmannalaugar ca. 60 km | 1.30 u. rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 6: Over de Sprengisandur naar Myvatn

Vandaag reist u over één van de meest tot de verbeelding sprekende wegen van IJsland, de Sprengisandur. De uitgestrektheid van het morenelandschap uit de laatste ijstijd en de prachtige vergezichten zullen een onvergetelijke indruk op u maken. Aan het eind van de langste weg door het hoogland stopt u bij de sierlijke Goðafoss waterval. Het water van de Skjálfandafljót rivier valt hier over een breedte van 30 m zo'n 12 m naar beneden. Uw reis eindigt vandaag in het hemelse Mývatn waar u de komende drie nachten verblijft. Mývatn is een ware oase aan de rand van IJslands kale noordelijke woestijnen. Het ligt in één van de meest actieve vulkanische gebieden op aarde. Het meer en het omliggende landschap worden gedomineerd door wonderlijke vulkanische aardvormen. Nergens anders in IJsland vindt u deze combinatie van kraters, lavavelden, warmwaterbronnen, geisers en borrelende modderpoelen.

Rijafstand: Leirubakki - Mývatn ca. 310 km | 8 u. rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 7: Het onvoorstelbare Mývatn

Voor een optionele walvissafari, voor velen één van de hoogtepunten van de reis, reist naar Husavik. Vele walvisachtigen zoals bultruggen, dwergvinvissen, orka’s, dolfijnen, vinvissen en bruinvissen komen hier voor de kust voor. De kans om een walvis te spotten wordt geschat op 99 procent.
U heeft vervolgens de mogelijkheid om deel te nemen aan een vier uur durende wandeling te maken vanaf de hoge grillige vulkanische pilaren bij Dimmuborgir, over de dreigende zwarte ringvormige explosiekrater Hverfell en naar de ondergrondse warmwaterbronnen van Grjótagjá. Naast al het natuurgeweld is Mývatn een paradijs voor vogelliefhebbers. Het meer is het leefgebied van talloze watervogels zoals IJslandse brilduikers en zwarte zee-eenden.

Optionele activiteit:
* Walvissafari
* Paardrijden op IJslandse paarden

Rijafstand: Mývatn - Husavik - Dimmuborgir ca. 115 km | ca. 1.30 uur rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 8: Overdonderende watervallen

Vandaag maakt u een mooie dagtocht u naar de fascinerende natuurfenomenen ten noordoosten van Mývatn. Eerst brengt u een bezoek aan de wildstromende gletsjerrivier Jökulsá. In deze rivier liggen een aantal spectaculaire watervallen. De majestueuze Selfoss en de ontzagwekkende Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. U kunt de nevel van het opspattende water al van ver zien. De woeste gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum stort hier met donderend geraas naar beneden. Vervolgens brengt u een bezoek aan de zwavelbronnen en modderpoelen van Hverir. De zwarte lavavelden van Leirhnjúkur met zwavelbronnen en modderpoelen is de volgende stop, hier maakt u een korte wandeling. De pseudokraters van Skútustaðagigar en het sprookjesachtige Höfði vormen het sluitstuk voor vandaag, Na het diner kunt u naar de thermae baden Jarðböðin worden voor een aantal ontspannen uurtjes in het heilzame water.

Optionele activiteit:
* Thermale baden

Rijafstand: rondrit vandaag ca. 130 km | 1.45 uur rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 9: Naar de vulkaan Askja

Alleen al de rit door de woestenij en door de donkere lavaformaties naar de Askja toe zijn belevingen op zich. Voortdurend heeft u zicht op de imposante, breedgeschouderde bijna 1.700 meter hoge tafelberg Herðubreið. Onderweg maakt u een stop bij de 10.000 jaar oude explosiekrater Hrossaborg en bij de verrassende oase Herðubreiðarlindir. Aangekomen bij de Askja zult u verstelt staan van de schoonheid van het ruige landschap. De Askja is een enorme 46km2. grote vulkaankrater en herbergt het diepste meer (217m) van IJsland. In de middag maakt u een circa vier uur durende wandeling naar het kratermeer van de Viti, dat melkgroen van kleur is en naar zwavel ruikt. Op deze avontuurlijke plek zet u als enige keer deze reis uw tent zelf op. Dit in verband met de harde wind die hier soms waait.

Rijafstand: Mývatn - Askja ca. 160 km | 3 u. rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 10: Door het "lavaveld van de misdadigers"

Na een heerlijk ontbijt stapt u in de bus en doorkruist u het grootste lavaveld van IJsland. De Ódáðahraun betekend letterlijk "lavaveld van de misdadigers" en heeft haar naam te danken aan de vele vogelvrijverklaarden die hier vroeger leefden. Uw eindbestemming van vandaag is Akureyri, de hoofdstad van het noorden. In deze, voor IJslandse begrippen, metropool met circa 17.000 inwoners verblijft u de komende twee nachten.

Rijafstand: Askja - Akureyri ca. 230 km | 4 u . rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 11: Een vrije dag in het noorden van IJsland

Deze dag kunt u naar eigen inzicht invullen. U kunt rustig een boek lezen of lekker luieren op de camping. Ook kunt u het stadje ingaan en musea bezoeken, shoppen, een terrasje pakken, de architectuur bewonderen of de botanische tuin bekijken. Akureyri ligt aan het eind van het fjord Eyjafjörður, het langste fjord van IJsland. U kunt met een boot mee naar het eiland Grímsey. Dit eiland ligt circa 40 kilometer uit de kust en is het meest noordelijke punt van het land. De poolcirkel deelt het eiland in tweeën. Als vogelliefhebber kunt u hier uw hart ophalen.

Optionele excursie:
* Boottocht naar eiland Grimsey
* Begeleide excursie Grimsey
* Paardrijtocht met IJslandse paarden

Klik voor een grotere foto

Dag 12: Naar het veld van de hete bronnen

Nadat u de laatste indrukken hebt opgedaan van Akureyri is het tijd om te vertrekken. Onderweg kunt u (optioneel) een bezoek brengen aan het kerkje met een bijzonder mooie turfboerderij Glaumbær. Daarna rijdt u het voor u inmiddels vertrouwde hoogland weer in over de Kjölur. U rijdt naar Hveravellir, wat veld van hete bronnen betekend. En terecht! Er zijn hier meer dan 30 hete natuurlijke bronnen, de één nog mooier dan de ander. Namen als "Fluiter", "Donderende heuvel", "Groene bron" en "Tweelingbron" spreken voor zich. De "Bron van Eyvindur" is vernoemd naar een vogelvrijverklaarde die in deze bron gestolen schapen kookte. In het lavagebied rond Hveravellir maakt u een fraaie wandeling met weids uitzicht over de omgeving en de met sneeuw bedekte bergketen Kerlingerfjöll. 's Avonds schuift u weer aan voor de maaltijd waarna u nog een plons kunt nemen in de warme beek.

Optionele excursie:
* Bezoek aan kerkje en turfboerderij Glaumbær

Rijafstand: Akureyri - Hveravellir ca. 200 km | 4 u. rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 13: Dagwandeling door gekleurde bergen

Vandaag maakt u een onvergetelijke wandeling van circa 3,5 uur door het Kerlingarfjöll, één van de meest markante gebergtes op IJsland. Bont gekleurde ryoliet bergtoppen, kleine hanggletsjers en grote geothermische gebieden wisselen elkaar af. Deze pittige, niet al te lange wandeling voert u over de bergpas Hveradalaklif en langs de hete bronnen van Hveradalur.

Klik voor een grotere foto

Dag 14: Langs de golden circle naar Reykjavik

Een dag vol natuurwonderen staan vandaag op het programma. Eerst rijdt u het laatste gedeelte van de Kjölur route tussen de gletsjers Langjökull en Hofsjökull door om bij de machtige Gullfoss (Gouden waterval) aan te komen. Deze dubbele waterval stort zich met oorverdovend lawaai 32 m omlaag in een 2,5 km lang ravijn. De volgende stop is Geysir, waar wederom een reeks van natuurwonderen wacht. In dit hete, geothermische gebied zorgen de krachten van moeder natuur voor een imponerend schouwspel, want er is een enorme variëteit aan hete bronnen en borrelende poelen te vinden. Ook ligt hier de geiser Strokkur die om de vijf minuten een waterstraal van zo’n 30 meter spuwt. U reist door naar het nationaal park Þingvellir, de plek waar de helften van IJsland, de Euraziatische en de Amerikaanse plaat uit elkaar geduwd worden. Het park is van een serene schoonheid en wordt omringd door lage bergen die het grootste deel van het jaar bedekt zijn met sneeuw. Tot slot reist u door naar Reykjavik.

Rijafstand: Hveravellir - Reykjavik ca. 200 km | 4 u. rijden

Klik voor een grotere foto

Dag 15: Het einde van een fascinerende reis

Nadat u voor de laatste maal bent aangeschoven voor het ontbijt neemt u afscheid van de reisleiding en stapt u op de shuttlebus naar het vliegveld om in te checken voor uw vlucht naar Nederland. Er is een einde gekomen aan een fantastische IJsland-beleving!

Rijafstand: Reykjavik - vliegveld Kevlavik ca. 20 km | 50 min. rijden

Klik voor een grotere foto

 

Klik voor een grotere foto

Optionele excursies

Onderstaand ziet u een overzicht van extra georganiseerde excursies die ter plaatse tijdens deze reis als optioneel worden aangeboden. Dit overzicht geeft alle optionele excursies weer die specifiek gedurende deze reis boekbaar zijn. Deze optionele excursies geven u ter plaatse de mogelijkheid om naast uw geboekte reis nog meer unieke activiteiten te beleven. Tijdens uw verblijf zal door de reisbegeleiding geïnventariseerd worden wie aan welke optionele activiteiten deel wil nemen. Het kan zijn dat u voor bepaalde optionele activiteiten een verzekering met extra wintersport/bijzondere sporten dekking nodig heeft. Informeert u goed bij uw reisverzekeraar of u voldoende verzekerd bent voor de activiteiten die u wilt gaan ondernemen.

Walvissafari per RIB-boot

Vanuit de plaats Husavik, de walvishoofdstad van Europa, kunt u per RIB-boot mee om walvissen te spotten. Gehesen in een comfortabele warme thermo overall stapt u aan boord van de snelle boot. U bent zeer flexibel en kunt in korte tijd een groot gebied bestrijken. Zodoende heeft u kans om nog meer walvisachtigen zoals bultruggen, dwergvinvissen, orka’s, dolfijnen, vinvissen en bruinvissen te zien. De kans om een walvis te spotten wordt geschat op 99 procent. U bezoekt ook een papegaaiduiker-eiland waar vele duizenden papegaaiduikers broeden en in de wateren rondom het eiland vissen. Bij terugkomst wacht u nog een kleine verrassing van de lokale wijnmaker.

Er geldt een maximum van 12 personen voor deze safari. Prijs per volwassene, ca. € 130 (duur ca. 2.30 uur).

Klik voor een grotere foto

Walvissafari per kotter

De traditionele walvissafari in Husavik gaat per kotter. Een uniek avontuur op zee. U bekijkt de wonderen van de natuur in de prachtige omgeving van de Skjálfandibaai. Warme chocolademelk en een IJslands lekkernij worden aan boord geserveerd terwijl u de zee afspeurt naar walvissen. Uiteraard is er een gespecialiseerde gids aan boord die u alle informatie verschaft over deze reusachtige dieren. Indien gewenst kunt u een warme overall of regenkleding in bruikleen verstrekt krijgen tijdens de safari.

Prijs per volwassene, ca. € 72,50 (duur ca. 3 uur).

Klik voor een grotere foto

Boottocht naar het eiland Grimsey

Grimsey ligt circa 40 kilometer uit de kust ten noorden van IJsland en is het meest noordelijk stukje bewoond IJsland. De poolcirkel loopt over dit eilandje met circa 150 inwoners. Het eilandje is volgens een sage vernoemd naar de vogelvrijverklaarde Grim. Het eilandje is ongeveer 5.3 km2 groot en de enige weg op het eilandje heeft een lengte van 3 kilometer. Op vogelliefhebbers heeft het eilandje een bijzondere aantrekkingskracht. Een groot aantal zeevogelsoorten, waaronder diverse soorten alken en papegaaiduikers broeden op de bruine kliffen. De papegaaiduikers zijn tot vrij dichtbij te benaderen. Heel af en toe komen er vanaf Groenland op drijfijs IJsberen aan op Grimsey.

Prijs per persoon, ca. € 34

Klik voor een grotere foto

Thermale baden bij Mývatn

Na een dag vol activiteiten in de buitenlucht is het heerlijk om te ontspannen in de Blue Lagoon van het noorden. De temperatuur van het mineraalrijke water van het geothermische bad is 36-40°C. Vanuit de baden kijkt u uit over de omgeving van Mývatn. Zeker in het avondlicht is dit een mooi gezicht.

Prijs per persoon, ca. € 26.

Klik voor een grotere foto

Volg Noorwegen Reizen van Norske Turist Service op FaceBook Volg Norske - Noorwegen reizen - op Twitter Bekijk de favoriete films van Norske Noorwegen en Hurtiugruten reizen op YouTube

 

Paklijst

Goede warme slaapzak, eventueel kussen

Bord, beker en bestek

Ingelopen bergschoenen

Sandalen/waterschoenen

Warme trui, fleece

Redelijk winddichte lange broek (buitensportbroek)

Korte broek en T-shrts

Thermohemd en (thermo) ondergoed

Dikke sokken

Wandelsokken

Regenkleding (jas en broek, geen poncho)

Muts en handschoenen

Zonnebril en zonnebrandcrème

Kleine sneldrogende handdoek voor rivierdoorsteken

Drinkfles, evt. thermosfles

Dagrugzak

Evt. wandelstok

Toiletartikelen

Persoonlijke EHBO-artikelen en medicijnen

Geldig paspoort

Kopieën reis- en zorgverzekering

Bankpas

Evt. fototoestel en oplader

Telefoon en oplader

Evt. verrekijker

Volg Norske op: Volg Norske Noorwegen Reizen op FaceBookVolg Norske - Noorwegen reizen - op TwitterBekijk de favoriete films van Norske Noorwegen en Hurtigruten reizen op YouTube
MAIL | NORSKE | NIEUWSBRIEF | VOORWAARDEN | SITEMAP